Det Medisinskhistoriske Selskap i Bergen og Det Medisinske Selskap i Bergen arrangerer tur til Paris fra 2. til 7. oktober 2024.
Hva er planen?
Paris er en av de vakreste byene i verden, hjem for Eiffeltårnet, Louvre museet, Notre-Dame katedralen og meget mer.
Overnattingsstedet er Ibis Paris Bastille Opera som er et *** hotell med god beliggenhet. Hotellet har egen restaurant og bar.
Vi planlegger omvisning med guide på Marie Curie museet, Det medisinsk historiske museet og Det militærmedisinske museet. Om man vil dra på shopping, på andre museer eller bare gå rundt i byen, er det satt av masse tid som gjør det mulig. Det arbeides med kulturelle innslag i løpet av turen.
Velkomstmiddag på restaurant Le Train Bleu på Gare de Lyon første kvelden. Restauranten er en av verdens eldste jernbanerestauranter. Det planlegges en avskjedsmiddag med elvebåt på Seinen.
Reisepakken inkluderer:
● Flybillett t/r Bergen-Paris med en innsjekket bagasje (23 kg)
● Buss t/r flyplass og hotell
● 5 netter i dobbeltrom på Ibis Bastille Opera
● 5 frokoster, 2 felles luncher og 2 felles middager
● Paris Visite travel pass med fri bruk av offentlig transport inklusive metro
● Adgang og guide på tre planlagte museer
Hotell: Ibis Paris Bastille Opéra, 15 R. Bréguet, 75011 Paris, France.
Fly: Bergen-Paris 12:05-14:25. Paris-Bergen 09:00-11:10.
Tentativ pris per person er tentativt: 18 000. Det blir et tillegg for enkeltrom.
Det er 30 plasser tilgjengelig som tildeles etter hvem som kommer først. De som får plass vil bli bedt om å betale et depositum på 9000 senest innen 2. april.
Påmelding: Send navn, e-post og mobil til jan@sommerfelt-pettersen.no snarest og senest innen 2. april.
Mer informasjon vil følge til de som melder seg på.
Vennlig hilsen turkomiteen
Jan Sommerfelt-Pettersen - Las Oddvar Arnestad - Oda Sommerfelt-Pettersen
Nyeste kommentarer
Høstens store utflukt gikk til Uppsala i Sverige fra torsdag 14. til søndag 17. september 2023 for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og i Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB). Turen er nr. 10 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island, Brügge i Belgia, Gotland, Edinburg i 2018, Montpellier i Syd-Frankrike i 2019), Rogaland i 2021, Riga i Latvia i 2022, og i år gikk fellesturen til domkirke- og universitetsbyen Uppsala i Sverige. Turen til Uppsala var i år i DMSB sin regi. Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære. Vi var 26 deltakere på turen.
Målet for årets medlemstur var altså Uppsala utledet av gammelsvensk uppsallr betyr «de høye saler». Uppsala har røtter tilbake til jernalderen og har i uminnelige tider vært et religiøst og administrativt handelssenter. I gamle Uppsala beliggende et stykke utenfor selve bykjernen finner vi Sveernes tingsted, offerplass, markedsplass og de 3 store gravhøyer (Kongsgravene) fra vikingetiden.
Torsdag, 14/9-23
Vår tur var planlagt å ta direktefly SAS fra Flesland til Arlanda kl 10.45, men dessverre ble flyet kansellert. Ny avgang ble satt opp kl 19.05, det gikk greit. Vi landet på Arlanda ca kl 21 og busset videre til Uppsala hvor vi raskt ble installert på et meget sentralt og godt hotel Clarion Hotel Gillet. En 3-retters middag - hovedrett andebryst - ventet på oss der.
Fredag, 15/9-23
Etter frokost vandret vi i samlet tropp til bystasjonen der vi tok vanlig rutebuss nr 4 til reisens mål den dagen Det Medicinhistoriska Museet ca 3 km fra vårthotel. Det Med.hist. museet er anlagt innenfor området til det gamle Ulleråker psykiatriske sykehus, den gang nevnt som asyl. Selve museumsbygningen sto ferdig i 1900 og var en del av asylets bygningskompleks. Den med.-hist. Utstillingen dekket hele 1. etg. Vi fikk ikke anledning til å besøke den gamle med.-hist. psykiatriske utstillingen i 2. etg. da den var under ombygning. Vår dyktige guide som undertegnede oppfattet var Uppsala Med.-hist. Förenings ordförande, ga oss et godt innblikk i «att titta i den medicinhistoriska brunnen»
som han sa. Det vises til www.uppsalamedhist.se
En avdeling i samme etasje var viet til et apotekmuseum. Piller, salver, pulver og diverse essenser fra medisinske urteplanter - alt med forskjellig emballasje i flasker, porselenskrukker, papiresker og -poser var samlet og tatt vel vare på her. Et lite «tannlegekontor» fra rundt 1900 befant seg også i samlingen. En plysj mahogny salongstol var utstilt. Slik stol var den gang i bruk for pasienten ofte plassert inne i tannlegens egen stue. Et monter viste gamle tannlegeinstrumenter og en fotpedal for drift av borren, ikke helt ulikt det gamle tannlegekontoret i Gamle Bergen Museum.
Været var fint og mildt, og da kaffetørsten meldte seg etter omvisningen, fant vi en hyggelig liten utekafe i nærheten av museet før bussreturen tilbake til sentrum kl 15.00. Det var nå dags for lunsj/middag. I den gamle stilfulle forhenværende Jernbanestasjonen like ved bystasjonen, var bord reservert oss. Menyen var rikholdig, og mange av oss valgte svenske kjøttbullar, av hjort med nydelig viltsaus til og tyttebær marinert i cognac. Resten av dagen var til egendisposisjon. Arrangementskomiteen foreslo for dem som ikke hadde noe program for kvelden, å samles i hotelresepsjonen kl 19.30. Vi gikk så samlet til et hyggelig utested «Harry» der vi inntok god vin og liten is-dessert.
Lørdag, 16/9-23
I fint vær spaserte vi etter frokost de 400 meterne til Linnetrâdgården, Linnes Hammarby - en typisk 1700-talls akademi trädgård hvor professor i medisin og botanikk og rektor Carl von Linne (1707-1778) bodde fra 1743 til sin død. Boligen var opprinnelig tjenestebolig (prefekt-villa) som han senere kjøpte og benyttet som sommerbolig. Linne kom fra bondeslekt i Småland. Hans far var utdannet prest. Carls etternavn var Nilsson, han var skoleflink og begynte på gymnaset i Växsjø. I 1730 ble han student ved universitetet i Uppsala der 2 professorer i medisin Olof Rudbeck d.y. og Lars Roberg ble hans mentorer og mesener. På 1600- og 1700-tallet var det vanlig at studerende valgte et
etternavn knyttet opp til den latinske navneform. Carl valgte «Lind» som ble Carl Linneus i det akademiske miljøet. Han ble adlet i 1757 og tok så navnet Carl von Linne. Utgangspunktet i den Linneanske vitenskap var klassifisering, deling og navngiving i det Linneanske hierarkiet i botanikken. Han var skaper av den moderne «bionomiske nomenklatur». Vi ble guidet både i villaen og i hagen. I villaen finnes møbler, klær, kunst malerier m.m , høyst personlige ting som har tilhørt Linne og hans kone og 5 barn. Vi fikk se hans arbeidsrom, soverom og stue, samt den delen av villaen hvor hans kone Sara holdt til og styrte et stort hushold for de mange besøkende og studenter. I villaens 2. etg.
på soverommet er hans slektsvåpen oppbevart i et monter. I slektsvåpenet er egget plassert i midten, symbolet på at «eggcellen» er opphavet til alt liv. Linne ble rammet av slag i 1778 og døde en tid etter. Hans eneste sønn Carl von Linne d.y. gikk i sin fars spor og ble vitenskapsmann, han døde i 1783. Det var fint å gå i trädgården i det gode været, og mange vekster og medisinske urter som Linne har dyrket, befinner seg fortsatt i hagen, bl.a. en humlegård, se www.linnaeus.uu.se
Kl 12 var planen å spise lunsj, og vi vandret det korte stykket til den indre gamle bykjerne til Uppsala katedralen. I Katedralkafeen fikk vi servert ertesuppe ispedd rømme og reker, velsmakende. Vi var nå parat til å innta den vakre domkirken, den største katedralen i Norden, påbegynt ca 1270 og innviet 1435, og er Sveriges erkebiskopsete siden middelalderen. I kirken oppbevares den hellige Birgittas relikvieskrin i en sølvkasse i Finstakoret. Se beskrivelsen av katedralen og kirkerommet www.uppsaladomkyrka.se
En utmerket guide ledet oss til Skattkammermuseet i domkirken over 3 etasjer. Et imponerende museum, vi fikk se en tekstilsamling av verdensformat: biskopskruder fra middelalderen, dronning Margaretas kjole brodert med ekte gulltråder. Hun var Gustav I. Vasa (1496-1560) sin andre kone gift 1536. Gullkjortelen fortalt guiden er verdens eneste bevarte festkledning fra middelalderen. I et annet monter samme sted befinner kledesdraktene til adelsmennene Svante Sture og hans to sønner Nils og Erik som alle tre ble myrdet på Stockholms slott i 1567. På de bevarte kledesdraktene er blodflekker tydelig å se. På 1800-tallet begynte domkirken å vise frem begravelsesgjenstander og -regalier, gravet opp for å plasseres i et museumsanlegg.: kroner, spyd, våpen og andre prydgjenstander med gull og edle stener ble tatt vare på. Skattkammeret i domkirken var virkelig vel verd besøket. I det mektige og store kirkerommet i 1. etg. fikk vi god informasjon om korene og høyalteret. I et av korene var kisten til dronning Katharina polsk prinsesse gift med Gustav Vasas nr 2 sønn hertug og senere kong Johan III. I
anledning Katharinas dødsdag 16/9 1583, 440 år etter sin død, la guiden ærefullt ned røde og hvite nelliker ved hennes kiste. I høyalteret er Gustav I. Vasa lagt i kiste sammen med to av sine koner Dronning Katharina (1513 –1535) en sønn med henne, kong Erik, og dronning Margareta (1516-1551) som fødte ham 10 barn. Gustav I. Vasas siste uker av sitt liv er blitt skildret av en av hans samtidige på Uppsala slott, hans «biktfader» Johannes Nicolais. Han beretter at kongen slet med mageplager i tiden før sin død i september 1560. Regenten ble diagnostisert med kolera ifølge Nicolais og gir oss interessant opplysning om hva som inngikk i den lindrende behandling den gang: fiol-sirup (brukt som avføringsmiddel), granateple, endiv-vann, samt cikoria-salve (blå skjermblomst med rot god for fordøyelsessystemet, vokser ikke i Norge, men i Sverige).
På 1940-tallet ble Gustav I. Vasas grav i domkirken åpnet, og hans og hans 2 dronningers begravelsesregalier er i dag å se i Skattkammermuseet. Gustav I. Vasa tilhørte en fremstående adelsætt og eide godset Vasa i Uppland. Kongeslekten ble arvelig i hans slekt fra 1544.
Dagen ble avsluttet med festmiddag i restaurant «Domtrappkjällaren» i Uppsalas gamle bydel ikke langt fra katedralen. Vi ble servert nydelig mat og ditto viner. Et meget hyggelig innslag under middagen var en duett fremført av Per Høye og Lorentz M. Irgens med utdrag fra Glunterna av Gunnar Wennerberg (1817-1901) som nettopp skildrer studentmiljøet i Uppsala den gang - om Magistraten og Glunten.
Søndag, 17/9-23
var dagen for hjemreise, og på programmet sto besøk i Uppsalamuseet som åpnet kl 12, der hadde vi mulighet til å se den aktuelle utstillingen som viste nåværende kong Gustavs 50 år på tronen, ellers en annen utstilling som omhandlet Uppsala omegns 5000 års historie. Noen av oss tok turen opp Slottsbakken til Gustav Vasas slott, nydelig skue derfra i alle retninger.
Lunsj ble inntatt i en italiensk restaurant Villa Romana. Kl 16 fikk vi vite at det skulle være en liten katolsk messe i Domkirken inklusiv «Choral Evensong». En fin anledning til å se igjen det vakre kirkeskipet og lytte til stemningsfull korsang.
Kl 21.50 lettet direkteflyet Norwegian mot Bergen, en behagelig flytur hjem.
Det har vært på alle måter en trivelig fellestur. En hjertelig takk til reisekomiteen: Birgitta Åsjö og Bjarte Askeland for turopplegget og flott program.
Takk for turen og samværet!
Bergen 24/9 2023
Agnethe Harbitz
Kjære medlem i DMSB og MHSB,
Årets medisinsk-historiske tur arrangeres i samarbeid mellom våre to foreninger og går til Uppsala. Det er i år styret i Det medisinske selskap i Bergen som har ansvaret for programmet og vi har gleden av å ønske hjertelig velkommen til spennende dager i historiske omgivelser.
Uppsala er en universitetsby med røtter tilbake til jernalderen og har i uminnelige tider vært et religiøst og administrativt handelssentrum med forbindelse mot havet. Byen var et handelssenter fra 1100-tallet, preging av mynter startet rundt år 1200 og erkebispesetet ble flyttet hit i 1280. Universitetet i Uppsala ble grunnlagt av erkebiskopen i 1477 og er dermed Nordens eldste. Universitetet nyter svært høy anseelse og er rangert som ett av verdens 100 beste innen samtlige disipliner.
Medicinhistoriska museet forteller om helse og sykdom i kropp og sjel. I første etasje vises alt fra ulike kurer i gammeldags folkemedisin til instrumenter som fortsatt er i bruk. Her møter du små og store oppfinnelser, nobelprisvinnere, Uppsala-profiler og faggrupper som kirurger, jordmødre, leger og sykepleiere. Museets apotek viser hvordan råvarer ble tilberedt for hånd til medisiner som piller og salver. I utstillingene ovenpå står psykiatrien i fokus. Gjenstander og bilder forteller om liv, omsorg og arbeid på Ulleråker sykehus, en av landets største psykiatriske institusjoner, med historie tilbake til middelalderen.
Uppsala Domkyrka er en katedral i gotisk stil. Utvendig er den en nygotisk mursteinimitasjon av fransk høygotikk rundt en middelaldersk ramme. Den er katedralen i erkebispedømmet Uppsala, sognekirken i Uppsala domsogn og utgjør en nasjonalhelligdom for Den svenske kirke. I kirken oppbevares Sankt Eriks relikvier i Eriks kiste og en relikvie av Hellige Birgitta i en sølvkasse i Finstakoret. Erik ble senere Sveriges nasjonalhelgen og Helliga Birgitta ble Europas skytshelgen. Kirken har tradisjonelt vært den svenske kroningskirken for nye konger og dronninger. Den ble endelig innviet i 1435 og hadde Sankt Erik, Sankt Lars og Sankt Olof som beskyttere. Kirken er den største i Østersjøregionen og størst i Norden,118,7 meter lang og like høy i de to vesttårnene. Den største av de fem kirkeklokkene, kalt Storan, er med sin 7.360 kg Sveriges største kirkeklokke.
Linnéträdgården er den eldste av de botaniske hagene som tilhører Uppsala universitet og er i dag en av to satellitthager i Uppsala botaniske hage. Den andre er Linnéfamiliens tidligere sommerhus, Linné Hammarby. Hagen har blitt restaurert og stelles som en botanisk hage fra det 18. århundre, i henhold til spesifikasjonene til Carl von Linné som eide hagen fra 1741 og fikk den omorganisert etter egne ideer, dokumentert i sitt verk Hortus Upsaliensis (1748). Linné begynte å studere ved Uppsala universitet i 1730, der han senere ble professor i botanikk og rektor. Han er kjent for å formalisere det moderne systemet med å navngi organismer og skapte den moderne bionomiske nomenklaturen.
Reise og opphold
Billetter er booket med SAS med avgang fra Flesland torsdag 14. september kl. 10.45 og ankomst Arlanda, Stockholm kl. 12.05. Hjemreisen fra Arlanda skjer søndag 17. september kl. 21.50, med ankomst Flesland kl. 23.10.
Som innkvartering har vi valgt det hyggelige og sentralt plasserte Clarion Hotel Gillet, med adresse Dragarbrunnsgatan 23.
Det er bestilt busstransport fra Arlanda til hotellet ved ankomst og retur med buss fra hotellet søndag 17. september kl. 18.00.
Foreløpig Program
Torsdag 14. september
10.45 – avreise fra Flesland med SAS (SK 0898)
Vi anbefaler deltakerne å ta Bybanen til Flesland og være på plass i god tid før avgang. Representanter fra styret vil være på Flesland fra kl. 09.00.
12.05 – Ankomst Arlanda og transportert med buss til vårt hotell Clarion Hotel Gillet.
14.00 – Estimert ankomst hotellet.
14.00 - 19.00 - Tid til disposisjon.
19.00 – Velkomstmiddag i hotellets restaurant «The Social Bar & Bistro» (drikke ikke inkludert)
Fredag 15. september
09.00 – Frokost på hotellet
10.00 – Bussavgang fra hotellet (vi benytter rutebuss og komitéen organiserer billetter)
10.30 – ca. 15.00 – Medicinhistoriska museet – guidet omvisning.
15.00 - Lunch på Stationen Brasserie, Bar & Café (ikke inkludert)
Kvelden på egen hånd
Lørdag 16. september
09.00 – Frokost på hotellet
10.00 – Guidet omvisning i Linneträdgården (400 meter fra Hotellet)
12.30 – Lunch i Katedralkaféet (600 meter fra Linneträdgården)
14.00 – Guidet omvisning i Uppsala Domkyrka, kyrkrummet og Skattkammaren (100 meter fra Katedralfaféet)
19.00 – Festmiddag på Restaurant «Domtrappkällaren», Sankt Eriks torg 15 (350 meter fra hotellet). Drikke er inkludert.
Søndag 17. september
09.00 Frokost og utsjekk fra hotellet (innen kl. 11.00)
12.00 -14.00 - Besøk på Uppsalamuséet
14.00 - Lunch på Restaurant Villa Romana (ikke inkludert)
19.15 - Bussavgang fra hotel Gillet - deltakerne må være på plass på hotellet senest 18.45
20.00 - Innsjekk og sikkerhetskontroll på Arlanda
21.50 - Flyavgang med Norwegian DY843 til Bergen
23.10 - Ankomst Flesland. Hjemreise med Bybanen eller individuell transport.
Påmelding, kostnader og depositum
Turen er fulltegnet med 26 deltakere og alle har betalt for reise og opphold.
Vennlig hilsen
Styret i DMSB
I år planlegger Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen og Det medisinske selskap i Bergen en fellestur til den vakre by Riga i Latvia. På grunn av situasjonen i Ukraina har vi ventet med utsending av informasjon selv om turen har vært nevnt på et medlemsmøte i MedisinskHistorisk Selskap. En god del forberedelser er gjort og vi har møtt stor velvilje fra de medisinske museer i Riga som er hovedobjektene for turen.
Riga er en by med en befolkning på mer enn 600 000, og den er hovedstaden i Latvia. Byen ble grunnlagt i 1201 og vi kjenner den mest som en hanseatisk by på linje med Bergen og med gode kontakter til Bergen. Men den var også den største by i det svenske riket på 1600- tallet og tidlig 1700-tallet. Byen og landet har vært underlagt flere nasjoner siden, og Riga har også vært den tredje største by i det russiske riket. Byen har vært underlagt Tyskland og Sovjet Russland, men har også hatt uavhengig perioder på 1900-tallet. Rigas historie er lang og til dels tragisk, og vi skal selvsagt høre en god del om dette mens vi er i byen. Historien til Jødene i Riga og Latvia under WW2 er ikke så kjent som situasjonen i Polen. Kun 150 av mer enn 45,000 Jøder i Riga overlevde krigen. Latvia ble uavhengig fra Sovjet Russland i 1991, og har vært medlem av NATO og EU siden 2004. De siste russiske tropper forlot byen og Latvia i 1994! Riga by har en befolkning på mer enn en tredjedel med russisk etnisitet.
Riga var Europeisk Kulturby i 2014 og den historiske bykjernen er på UNESCO verdensarvliste. Byen har Europas største samling av jugendstilbygninger og byen er full av museer og flotte attraksjoner. Vi skal bo like ved den store innendørs markedshall som har vært den største i Europa.
For oss har byen et stort medisinsk historisk museum og et mindre farmasøytisk museum, i tillegg til flere andre kjente museer og konsertsaler.
Reise og opphold
Fly direkte til Riga tirsdag 13.9. kl. 14.40 fra Bergen og tilbake direkte til Bergen 17.9. kl. 12.55. Ankomst Bergen kl.14.00. Selskapet er Air Baltic.
Vi skal bo fire netter på et fint hotell – Hotel Avalon der vi har bestilt frokost.
Alle detaljer for opphold i Riga er ikke helt fastlagt, men begge de medisinske museer gleder seg til å ta imot oss. Det blir omvisning og tid til egen vandring i museene, som vanlig når vi er på tur. Advarsel – innvortes Riga Balsam kan inngå i programmet!
Vi har bestilt buss og lokal guide i Riga for en dag og vi skal finne ut hvordan vi skal disponere disse. Prisen vi går ut med inkluderer 4 frokoster, 3 middager og 2 lunsjer, slik at det blir mulig for noen egne valg for de som vil det. Ellers skal ingen stå alene uten å vite hvor de skal spise. Prisen inkluderer inngangspenger til museene, buss frem og tilbake fra flyplassen og alle flyavgifter og skatter.
Prisen blir ca. kr. 8900 men det blir som vanlig tillegg for enkeltrom. Prisen er basert på 35 betalende.
Vår turoperatør forteller at alle turer til de Baltiske land går nå som normalt, og alle koronarestriksjoner i Latvia er opphevet.
Christopher John Harris (harris48@gmail.com +47 976 83 642) og Jan Sommerfelt-Pettersen (jan@sommerfelt-pettersen.no +47 900 28 999) er reiseledere.
Påmelding
Påmelding sendes på epost til Jan Sommerfelt-Pettersen på jan@sommerfelt-pettersen.no
Ved påmelding opplyses om navn på deltager (og navn på eventuell ledsager), deltager (og eventuell ledsagers) mobilnummer og epost, om du skal ha dobbeltrom eller enkeltrom og eventuelle spesielle forhold (allergier, spesielle behov).
Ved påmelding innbetales også et depositum på kr. 4500 til konto 9722 35 98904. Merk betalingen med depositum Riga.
Husk å sjekke at du har gyldig pass, det er sjelden lang ventetid på fornyelse. Frist for påmelding er 15 juni 2022.
Beste helsing
Bjarne Bjarne Thune
Høstturen 2021 ble gjennomført som et samarbeid mellom DMSB og MHSB. Den ble meget vellykket og viste at Norge er et meget bra land å gjøre ekspedisjoner i. Nedenfor følger et spennende reisebrev, forfattet av vår "faste" skribent, Agnethe Harbitz.
Bilder fra turen kan sees her: Høsttur 2021
Reisebrev
Høstens store utflukt gikk til Rogaland fra torsdag 9. til mandag 13. september2021for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og i Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB). Turen er nr. 8 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island, Brügge i Belgia, Gotland, Edinburg i 2018 og Montpelier i Syd-Frankrike i 2019). Turen til Rogaland var i år i DMSB sin regi. Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære. Vi var 31 deltakere på turen. Grunnet den ennå pågående Covid-19 pandemien hadde reisearrangøren DMSB vært i kontakt med ansvarlige myndigheter i Bergen om smittevern og kunne garantere at alle mulige forholdsregler var blitt tatt for å unngå spredning av smitte blant turdeltakerne.
Målet for årets medlemstur var altså Rogaland med behagelig og moderne turbuss, og sjåfør Mona fulgte med oss på hele turen og sørget for en trygg reise. Avreise fra Bergen med buss startet kl. 12 fra Blomsterpaviljongen. Været var upåklagelig, deilig sommertemperatur, stille, men noe disig sol. Etter at 2 fergestrekninger var tilbakelagt - Halhjem-Sandvikvåg og Arsvågen-Mortavikå på Rennesøy - nådde vi det mer åpne Sørvestlandet. Her verner ingen skjærgård, og sjøen står rakt på. Landskapsbildet med de flate jordbruksegner - åkerland innringet av steingarder og utenfor de frodige beitemarker - vil imidlertid komme tydeligere frem for oss når vi nærmer oss Jæren, på reiserutens 3. dag. På dagens tur var målet Utstein Kloster Hotel med 2 overnattinger. Hotellet er plassert like ved Utstein kai på Klosterøya og har et trivelig gresskledd bryggeanlegg hvor vi samlet oss til en hyggelig prat før middag om kvelden.
Fredag 10/9-21: Båt tur/retur fra Utstein kai mot Flor og Fjære med omvisning og lunsj. Reisen startet i fint vær med hurtigbåt, kun for vår gruppe. Etter ca. en halvtimes frisk båttur ankom vi Flor og Fjære på øyen Hidle (gammelnorsk «steinhelle») i Hillefjorden i Ryfylke. Vi ble mottatt av en flink og entusiastisk omviser, svigerdatter til grunnleggeren av stedet, som virkelig fremsto som en fantastisk vakker blomsterfylt hage, med gressplener, idylliske vann, en karpedam, fossefall og bekker plassert i forskjellige nivåer i terrenget, alt omkranset av vakre eksotiske trær, palmer og frukttrær. Epletrær var blitt formet til lave hekker ved å avbøye grenene på en spesiell måte, absolutt en ide til etterfølgelse! Opprinnelig var Flor & Fjære en helt naken og forblåst øy på ca. 13 mål land som en utslitt gartner «strandet på» i 1987. Resultatet av hans rekreasjonsarbeid og motivasjon ble en eksotisk hage oppdelt i temaer som palmehagen, kaktushagen, egen Bonsai-hage og en strandpromenade for å nevne noen. Hele anlegget er en godt drevet familiebedrift. Et av turens høydepunkt var nettopp å få komme hit, det var en opplevelse. Lunsj ble servert i anleggets hyggelige restaurant med utsikt ut mot Hillefjorden.
Etter retur til hotellet og en liten hvil, dro vi med buss det korte stykket til Utstein Kloster hvor vi ble tatt imot av en kunnskapsrik guide i middelalderkostyme som fortalte oss om klosterets historie: Utstein kloster er en av Norges best bevarte klosteranlegg og ligger i et fredet kulturlandskap tett på havet. Utstein kloster opptrer i historiske kilder allerede på 1000-tallet, da som kongsgård for Harald Hårfagre. Klosteret, slik det fremstår i dag, er fra 1260-tallet, der klosterkirken i gotisk stil danner den nordlige langsiden av klostergården. Døpefonten i kirken er av klebersten datert til ca. 1300-tallet. På 1260-tallet på Magnus Lagabøters tid ble klosteret drevet av Olavsklosteret, Benediktinerordenen, i Stavanger. Etter reformasjonen var klosteret ubebodd i lengre perioder og bygningene forfalt. Da fogden Christopher Garmann flyttet hit i 1750-tallet ble anlegget satt i stand, men til dels sterkt forandret. Klosterbygningene ble benyttet som våningshus for Utstein gård frem til 1930-tallet. Etter omfattende restaureringsarbeider ble Utstein Kloster åpnet som museum i 1965. Omvisning fikk vi etter en nydelig liten orgelkonsert i kirken.
Lørdag, 11/9-21: Avreise fra Utstein Kloster hotell til Stavanger, kongeboligen Ledaal på Eiganes, med vår buss og Mona bak rattet. Vi fikk omvisning og en interessant orientering om stedet - nå representasjonsbolig for Stavanger Kommune. Ledaal er en herregård bygget som lyststed for Kiellandfamilien 1799 – 1803 i en stor hage. Byggherre var kjøpmann og hoffagent Gabriel Scanche Kielland. Inventar, møbler og annet er godt bevart fra hans tid. Det meste av inventaret er i rokokkostil, Louis XVI, empire og biedermeier. Forfatter og amtmann Alexander Kielland født i 1849 er oldebarn av Gabriel Scanche Kielland. I Alexander Kiellands romaner kjenner man igjen trekk fra herregårdslivet, både fra selve bygget og fra familiemedlemmer tilknyttet Ledaal. Etter stoppet i Stavanger gikk ferden så videre til Jærens åpne og vide kyststrekning - formet under siste istid - til Hå Prestegard hvor vi spiste vår lunsj. Ut fra historiske kilder har det bodd prester på gården Hå fra ca. 1300. Nord for prestegården ligger strandgravefeltet fra folkevandringstiden, ca. 300 – 700 e. Kr. Det finnes flere slike gravfelt langs rullesteinstrendene på Jæren. Ikke langt fra Prestegården renner Hå-elven, et paradis for fluefiskere, ble det sagt, og en viktig vannkilde for gårdslivet omkring. Etter lunsjen på Hå sto Garborgheimen og Knudeheio på programmet, begge steder et stykke innover i Ryfylkeheiene. Til Garborgheimen ankom vi ved middagstid i regnfullt vær. Vi ble møtt av omviseren, en utmerket formidler om Arne Garborgs liv og forfatterskap. Arne Garborg født 1851 døpt Aadne Garborg, var ca. 8 år gammel da faren kom inn i en voldsom religiøs krise, og han oppdro barna meget strengt. Garborg skildrer denne vonde barndomstiden i sin roman «Fred» og i «Knudaheibrev». Etter at Garborg var kommet noenlunde til ro etter farens tragiske selvmord, prøvde han å legge skylden på hendelsen på den jærske natur og det jærske miljøet, det preger hans forfatterskap. Han var skoleflink og musikalsk og utdannet seg til lærer. Den vanskelige barndomstiden vises i hans diktning og da først og fremst i «Haugtussa» 1895, med nydelig skildring og tolkning av norsk natur og folkeliv. Han dyrket Ibsen og skrev satiriske dikt, de psykologiske spørsmål om de indre konflikter opptok også Garborg sterkt. Han ville ut av negativiteten og begynte litt etter hvert å tro på «mennesket», på demokratiet. Etter hvert fjernet han seg fra Ibsen og nærmet seg Bjørnson og grundtvigianismen. I 1880-årene kom depresjonen igjen over ham, og han måtte verne seg mot den og skrev bl.a. «Trette menn». «Den bortkomne faderen» 1899 hører til de fineste verker i all norsk diktning. I 1890-årene opplevde Garborg at han hadde maktet å overvinne tungsinnet og pessimismen. Han døde i 1924, hans kone Hulda overlevde ham med 10 år, også hun forfatter og arbeidet for folkedans, særlig folkevisedans etter færøysk mønster, og for bruk av norske bunader. Han og Hulda ligger begge gravlagt på Knudeheio hvor han i 1890-årene fikk bygget sin sommerhytte. Festmiddag om kvelden på Sola Strandhotel, nydelig meny med ditto viner.
Søndag, 12/9-21 begynte vi på hjemreisen via Røldal og Tyssedal til Rosendal med overnatting på Avlsgården som er kjent for sitt gourmetkjøkken og sin nyttiggjøring av stedets gode urter, grønnsaker m.m. I Røldal fikk vi omvisning i Røldal gamle stavkirke fra 1200-tallet. «Det svettende krusifiks» som henger i koret i kirken, er den eneste bevarte kultgjenstand i Norges gamle pilgrimskirker. Lunsj ble inntatt på Røldal terrasse og da kom solen frem etter en dag med tåke og regn. Turen gikk så til Tyssedal Kraftstasjon innerst i Sørfjorden i Odda med omvisning der. AS Tyssefallene ble stiftet i 1906 og utnytter vannkraften fra Tyssovassdraget. Vi ankom Avlsgården sent ettermiddag. Velsmakende middag om kvelden med kveite som hovedrett.
Mandag, 13/9-21: Etter god frokost dro vi til Kvinnherad katedralen med omvisning av guide og pensjonert lærer Skåla fra Rosendal. Kirken er fra 1250, er sognekirke og bygget i sten preget av både gotisk og romansk stil. Baron Axel Rosenkrantz er lagt i kiste i Krypten i kirken. Vi fikk ikke anledning til å gå ned i krypten, men fikk ta turen opp i klokketårnet og fikk se de 2 store og tunge kirkeklokkene. Vi dro så til Hålandsdalen i fint vær hvor vi fikk en interessant omvisning i Holdhus gamle trekirke fra 1726. Årstallet og navn til dem som hadde bidratt til å gjenreise kirkebygget i 1726 var risset inn i de gamle vindusrutene på begge sider i kirkeskipet. Opprinnelig sto en middelalder stavkirke der, nevnt første gang i 1306, der hvor nåværende kirke er blitt bygget. Mulig stedet en gang har vært et kultsted fra førkristen tid. I 1889 ble kirken solgt til eier av naboeiendommen Hans Hansen Holdhus med den hensikt at han som kjøper skulle sørge for å få revet kirken innen 2 år. Det ble det ikke noe av da Holdhus solgte kirken til Fortidsminneforeningen v/arkitekt Schak Bull som ikke ville rive kirken, men derimot ønsket å bevare den for ettertiden. Det ble igangsatt omfattende reparasjoner av kirkebygget 1903 – 1906. I kirken henger den kjente og bevaringsverdige Madonnastatue fra 1450 – tallet i kalkstein. Statuen er Norges eneste malte madonna i sten fra middelalderen. Etter oppholdet i Hålandsdalen, som var siste stopp, ankom vi Bergen ca. kl. 14.30.
Det har vært på alle måter en trivelig fellestur. En hjertelig takk til reisekomiteen: Bjarte Askeland, Kristina Johannessen og Lorentz M. Irgens for turopplegget og flott program.
Takk for turen og samværet!
Bergen, 17/9-21
Agnethe Harbitz
I løpet av det siste året har styret i Det medisinske selskap i Bergen observert et økende udekket behov for sosial kontakt blant medlemmene. Tallrike avlyste arrangementer, herunder turen til Sevilla sist høst, har bidratt til det samme. Å planlegge tur til Sevilla kommende høst har styret vurdert som urealistisk, da forholdene i Spania ansees som uforutsigbare. Med en antatt gjennomvaksinert befolkning pr. september 2021 antar vi imidlertid at en utflukt i Norge vil kunne arrangeres og håper at vi dermed vil kunne bidra til tilfredsstillelse av medlemmenes udekkete sosiale behov. Som tidligere inviterer vi også medlemmene i Medisinsk historisk selskap i Bergen.
Vi planlegger med et antall på 40 og deltakerne får plass etter tidspunkt for påmelding.
Program:
Torsdag 9/9
Ettermiddag: Avreise med buss fra Bergen
Ankomst Utstein Kloster Hotell - middag, overnatting
Fredag 10/9
Frokost.
Avreise med båt til Flor og Fjære - omvisning, lunch
Retur med båt til Utstein Kloster
Omvisning i Utstein Kloster med middag i klosteret etter orgelkonsert i kirken
Overnatting Utstein Kloster Hotel
Lørdag 11/9
Frokost
Avreise med buss til Stavanger og Jæren
Utflukt til kongeboligen Ledaal og Hå gamle prestegard med lunch og til Garborgiana
Ankomst Sola Strandhotell, middag, overnatting
Søndag 12/9
Frokost
Avreise med buss via Suldal til Røldal stavkirke, med omvisning, lunch Røldalsterrassen Energimuseet i Tyssedal
med omvisning
Ankomst Rosendal, Baroniet Avlsgården, med omvisning, middag, overnatting
Mandag 13/9
Frokost
Omvisning i Kvinnheradskatedralen, inklusive gravkrypt
Retur til Bergen,
via Hålandsdalen gamle kirke med ambulant lunch
Påmelding til Bjarte Askeland, epost: bas@bbb.no eventuelt på telefon 410 28 000
Beregnet pris, inklusiv buss, inngangspenger, overnattinger og måltider: ca. kr. 20 000,- pr. par og ca. kr. 11 000,- for enkeltperson i enkeltrom. Alkohol til maten betales individuelt. Etter tildelt plass vil deltakerne avkreves depositum kr. 4 000,- pr. person. Endelig betaling over sommeren.
Avbestilling uten økonomiske forpliktelser inntil 6 uker før avreise.
I turkomiteen:
Bjarte Askeland Lorentz M Irgens Kristina H Johannessen
Det medisinske selskap i Bergen
Postadresse: c/o Bjarte Askeland, Vilhelm Bjerknes ́vei 46, 5081 Bergen
Bankforbindelse: Den Norske Bank, kontonr.: 1204.47.78287
Nettside: www.dmsb.no - Facebook: www.facebook.com/dmsb.no/
Styret beklager at fjoråret Medisinsk-Historiske tur til Sevilla måtte avlyses som følge av den pågående Covid-Pandemien. I styremøter har vi diskutert muligheten for å gjennomføre en tur i år og kommet til at det fortsatt er usikkert om det kan planlegges reise til utlandet i høst. Vi har derfor landet på et alternativ, en bussreise til Rogaland, med flere spennende destinasjoner.
Turen vil gå av stabelen i tidsrommet torsdag 9. til mandag 13. september og det er gjort bestilling av en komfortabel buss som kan frakte oss trygt på reisen.
Det er lagt opp til besøk på Utstein kloster, Flor og Fjære, kongeboligen Ledaal, Hå kirkegård, Garborgs hjem, Sola Strandhotell, Røldal Stavkirke, Kraftmuseet i Tyssedal, Baroniet i Rosendal, Kvinnheadskatedralen og Hålandsdal gamle kirke.
Programmet omfatter all transport, bespisning, overnatting og inngangspenger. Prisen er anslått til å bli rundt kr. 20 000,- pr. par.
Endelig program, samt informasjon om pris og påmelding ble sendt medlemmene mandag 29. mars. Arrangememtet er nær fulltegnet, men det er fremdeles noen få plasser tilgjengelig. Medlemmer av DMSB og MHSB bes kontakte Bjarte Askeland på bas@bbb.no for informasjon.
Kjære medlemmer,
Årets Medisinsk-Historiske tur går til Sevilla i tidsrommet 16. til 20. oktober. På vegne av årets hovedarrangør, MHSB er det en glede for styret i DMSB å invitere dere til denne ærverdige spanske byen med lange og berømte historiske røtter fra kunst, kultur og medisin.
Fyldig og god informasjon finnes nedenfor.
Plassen er begrenset og intressen stor, så DMSB kan dessverre ikke garantere deltakelse for dem som ikke allerede er påmeldt.
Informasjon om turen får ved henvendelse til Bjarne Thune – mobil +47 916 09 208 – e-post: bjarnethune@gmail.com
Vennlig hilsen
Styret i DMSB
Invitasjon
I år står Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen for gjennomføringa av fellestur, og styret i MHSB har gleda av invitera medlemmer av både DMSB og MHSB, med følgje, til Sevilla, 16. til 20. oktober 2020. Middeltemperaturen i Sevilla i oktober ligg mellom 16 og 30 grader.
Sevilla (uttalt Sevija) er kjend som bakteppe for Mozarts Don Giovanni/Don Juan (1787), Rossinis Figaro, barberen (1816), og Bizets Carmen (1875). Sevilla er Spanias fjerde største by (ca.700.000) og hovudstad i landsdelen Andalucia, heilt sør i landet. Sevilla er i dag mest kjend for appelsinar, flamenco, tapas, tyrefekting, sol og alle minna som finst att etter maurisk/muslimsk styre. Historia til Sevilla strekkjer seg minst 2000 år attende i tid. Byen vart grunnlagd av romarane som hamn ved Guadalquivir-elva. Etter Romarrikets fall fylgde ein periode under visi-gotarane. Maurarane kom til den iberiske halvøy i 711 etter Kristus, og alt i 720 sto det avgjerande slaget som sikra dei kristne den opninga dei trong for å starte gjenerobringa, la reconquista. Rett nok tok det ytterlegere 772 år før den siste mauraren drog (1492), men i det meste av denne perioden levde muslimar og kristne i fredeleg sameksistens, medan den mauriske innverknaden gradvis vart mindre og mindre. Den mauriske/muslimske epoken er det framleis tydelige spor av i Sevilla.
I 1492 oppdaga italienaren (eller nordfjordingen?) Christopher Colombus, Amerika, økonomisk støtta av det spanske kongeparet Isabella og Ferdinand, og det vart eit sterkt oppsving for byen, som vart tildelt eksklusiv handelsrett med det nye kontinentet. Sevilla utvikla seg raskt til å bli ein av dei rikaste og flottaste metropolane i heile Europa, og det vart bygd ei rad vakre renessansepalass og kyrkjer som vi framleis kan sjå. Innbyggjartalet firedobla seg over ein hundreårsperiode, og 1500- tallet var ein gullalder i Sevillas historie. 1600-tallet vart derimot eit kraftig tilbakeslag. Ein pest utrydda halvparten av innbyggjarane, og posisjonen som hamneby vart svekka ved at Guadalquivir- elva tørka inn og vart for grunn til at dei stadig større handelsskipa kunne flyta. På 1800-tallet vaks byen ytterlegare. Bruer vart bygde over elva, og det meste av bymurane vart rivne. Sevilla fekk hard medfart under den spanske borgarkrigen på 1930-talet, men ein ny opptur kom i 1992, då Sevilla var vertsby for den internasjonale teknologimessa Expo '92 og for 500-årsjubileet for Atlanterhavs- kryssinga til Colombus. Dette førte til ei radikal betring av infrastruktur og turistfasilitetar i byen. For meir informasjon, gå gjerne inn på Farmasihistorie.com og søk på Sevilla 2020. https://farmasihistorie.com/w/index.php?title=Sevilla_2020
Reise og opphald
Vi dreg frå Flesland med Norwegian fredag 16.oktober kl. 9.20, mellomlandar i Oslo og kjem til Malaga 15.45. Derfrå blir det ein ca. 2,5 times busstur gjennom malerisk landskap til Sevilla (ca.16.30 – 19.00/19.30) der vi tek inn på Hotel Doña María, Calle Don Remondo, 19, 4-stjerners hotell i eit gammalt slott. Hotellet ligg nær mange av våre viktigaste reisemål, likevel kan det bli ein del trakking på hardt underlag, så ta med godt, trykkdempande fottøy.
Det blir retur tirsdag 20.oktober med buss frå hotellet i Sevilla ca. kl. 15 og Norwegian frå Malaga kl.20.00, denne gongen direkte til Bergen, der vi er framme 23.50.
Det er ingen internasjonale flyselskap som har fly heilt fram til Sevilla,
og det er ikkje samarbeid flyselskapa mellom når det gjeld gruppereiser, bortsett frå når det er inngått spesielle alliansar.
Kostnader
Flyreise Norwegian med 2 kolli a 20 kg innsjekka + handbagasje pr. person - 5050 inkl. flyskatt. Mat er ikkje
inkludert, men kan kjøpast om bord eller takast med heimanfrå.
Hotellopphald pr. person i dobbeltrom, 4 netter, med frukost - 4200 (enkeltromstillegg 3500) Transfer frå/til flyplass med turbuss ca. - 500
Felles lunsj laurdag,
sundag, måndag ca. - 1.500
Felles middag fredag og måndag ca. - 1.500
Billettar/inngangspengar ca. - 500
Total kostnad pr. person i dobbeltrom blir då ca. 13.250. Låg kronekurs påverkar prisen i høg grad.
Detaljprogrammet er under arbeid, førebels ser det slik ut:
Fredag 16.oktober
Vi rår deltakarane til å nytta Bybanen til Flesland og reiser derfrå med Norwegian kl.09.20 via Oslo til Malaga, der vi blir henta med buss
og køyrde vidare til Sevilla dit vi kjem fram kl. 19.00/19.30.
Etter at vi har sjekka inn på hotellet og ”pudra nasen” har vi fellesmiddag kl. 20.00/20.30
Laurdag 17.oktober
Frukost på hotellet.
Vi held oss
i bydelen Santa Cruz og har fokus på: Katedralen i Sevilla med gravmelet til Columbus og klokketårnet Giralda.
Felleslunsj
Vi tek ein grundig titt på palasskomplekset El Alcázar frå 1300-talet, det kongelege slott i
Sevilla, med sine overdådige historiske hagar. Middag på eiga hand
Sundag 18.oktober
Frukost på hotellet
Vi fokuserar på Macarena-området med Macarena-kyrkja og restar av Sevillas gamle bymur.
Felleslunsj
Byvandring/museumsbesøk. Middag på eiga hand.
Måndag 19.oktober
Frukost på hotellet
Vi held oss i Sevillas universitetsområde
Farmasihistorisk museum Sevilla v/ Antonio Ramos Carillo
Felleslunsj
Sightseeing/museumsbesøk
Fellesmiddag/festmiddag kl. 20.00
Tirsdag 20.oktober
Frukost og utsjekk frå hotellet, tid til disposisjon i Sevilla og ein siste individuell lunsj før vi ca. kl. 15.00 entrar turbussen til Malaga.
Norwegian har avgang frå Malaga kl. 20.00 og flyg direkte til Bergen, der vi er framme kl. 23.50.
Påmelding og depositum
Det er sett av ca. 30 plassar
Påmelding må skje snarast.
Ved påmelding treng vi føre-
mellom og etternamn (slik det står i passet), fødselsdato og mobilnummer. For at påmeldinga skal bli rettferdig går invitasjonen ut samtidig til medlemmene i DMSB og MHSB. Ved fullteikning vil tidspunkt for påmeldinga vera avgjerande.
Påmelding gjerast via e-post til bjarnethune@gmail.com eller på tlf.: 916 09 208
Ved stadfesta plass må det betalast inn eit depositum på kr. 5000 pr. person til konto 3630 19 10643. Frist for innbetaling er 24.februar 2020. Endeleg oppgjer kjem det krav om i september 2020.
Kontaktperson:
Bjarne Thune – mobil +47 916 09 208 – e-post: bjarnethune@gmail.com Beste helsing Bjarne Thune, styreleiar i MHSB
12.10 | 18:28
Takk til komiteen for å ha arrangert en perfekt tur og takk til alel som var med for toppstemning. Dette ble et av årets høydepunkt
07.02 | 15:19
Takk for hyggelige hilsener....
07.02 | 14:51
Takk for å få del i opplevelser fra turen til Island gjennom fine blider og vakker musikk. Hilsen fra meg som burde vært med og gjenopplevd øyen fra tidligere opphold.
07.02 | 12:46
Meget flotte bilder fra en fin tur og nydelig musikk lagt til. Vi ser fram til Belgia sept. 2016.
Hvert år gjennomføres en medisinsk-historisk tur i samarbeid mellom våre to foreninger, Det medisinske selskap i Bergen og Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen. I år år står Det medisinske selskap i Bergen for gjennomføringen og styret har gleden av å invitere medlemmer, med ledsagere, til Montpellier, 19. til 23. september 2019.
Montpellier
Montpellier er en internasjonal universitetsby med over 70.000 studenter, hvorav ca.10 % utenlandske. Université de Montpellier fikk sin offisielle status i 1289 av Pave Nicholas IV, men har røtter tilbake til Romerriket og den «Gallo-Romerske» skolen. Faculté de médecine de Montpellier ble grunnlagt tidlig på 1100 tallet av fremtredende medisinere ved universitetet i Montpellier. I 1340 åpnet et anatomistudium som gjorde universitetet kjent over hele Europa.Støttet av «The Guillem Lords of Montpellier» og beskyttet av Pave Honorius III var det tillatt for en hver lege fritt å undervise ved fakultetet.Dette var viktig for byen da det førte til at mange studenter fra hele Europa bosatte seg i Montpellier. I tilknytning til universitetet var det en botanisk hage med planter til medisinsk bruk og forskning. Denne hagen, Jardin de Plantes, eksisterer den dag i dag.En rekke berømte leger har fått sin utdannelse i Montpellier, blant dem Nostradamus og François Rabelais og fakultetet er i dag verdens eldste aktive medisinske utdanningsinstitusjon.
Reise og opphold
Vi flyr med KLM fra Flesland torsdag 19. september kl. 10.45, mellomlander i Amsterdam og har ankomst Montpellier kl. 15.50. Hjem igjen flyr vi med KLM fra Montpellier mandag 23. september kl. 16.20, via Amsterdam, med ankomst Bergen kl. 22.50.
Under oppholdet bor vi på ibis Styles Montpellier Centre Comedie, 6 Rue Baudin.
Kostnader
Flyreise med KLM med en innsjekket koffert pr. person – kr. 4.700,-
Hotellopphold i dobbeltrom 4 netter, med frokost – kr. 3.250,-(enkeltromstillegg kr. 2.575,-)
Transfer fra/til flyplass og ekskursjon med buss – kr. 500,-
Felles lunch fredag, lørdag og søndag – ca. kr. 1.500,-
Felles middag torsdag og søndag – ca. kr. 1.500,-
Total kostnad pr. person i dobbeltrom blir ca. kr. 11.450,-(enkeltromstillegg kr. 2.575,-)
Foreløpig program (detaljert program følger snart)
Torsdag 19. september
Vi anbefaler deltakerne å ta Bybanen til Flesland og reiser derfra med KLM, via Amsterdam, til Aéreport Montpellier Méditerranée, der vi blir hentet med buss og kjørt til Ibis Style Montpellier Centre Comedie Hotel. Etter innsjekk og litt avslapping går vi til en nærliggende restaurant og inntar en hyggelig velkomstmiddag ca. kl. 20.00.
Fredag 20. september
Frokost på hotellet, ekskursjon i Montpellier, felles lunch og individuell middag
Lørdag 21. september
Frokost på hotellet. Buss til vingården Domaine de Calet, der vi inntar felles lunch og nyter gode viner og olivenoljer under kyndig veiledning. Etter returen til Montpellier blir det ekskursjon i byen, før kvelden avsluttes med individuell middag.
Søndag 22. september
Frokost på hotellet, ekskursjon i Montpellier, felles lunch og felles festmiddag om kvelden
Mandag 23. september
Frokost og utsjekk fra hotellet, tid til disposisjon i Montpellier, en siste individuell lunch før vi tar felles buss til flyplassen der flyet går til Bergen, via Amsterdam, med avgang kl. 16.20 og ankomst Flesland kl. 22.50.
Påmelding og depositum
Det har lykkes styret å skaffe 35 plasser til denne eminente dannelsesreisen til Europas mest sentrale universitetsby og det er all grunn til å anta at pågangen vil bli stor.
Påmelding må derfor skje snarest og senest innen 31. januar 2019.
For at påmeldingen skal bli rettferdig går invitasjonen ut samtidig til medlemmene av MHSB og DMSB. Ved fulltegning bestemmer tidspunkt for påmelding plassen på ventelisten.
Påmelding bes gjort på epost: bas@bbb.noeller på telefon 410 28 000.
Ved bekreftet plass må det innbetales depositum, kr. 4.000,- pr. person, til vår reisekonto i DMSB med kontonummer: 1210.31.28976. Frist for innbetaling er 1. februar 2019. Endelig oppgjør vil bli innkrevet før sommeren 2019.
Kontaktpersoner i styret
Bjarte Askeland – mobil +47 420 28000 – epost: bas@bbb.no
Svein Ødegaard – mobil + 47 958 90408 – epost: odegaard.svein@gmail.com
Sylvi Aanderud – mobil + 47 55 31 27 50 – epost: sylvaand@online.no
Vennlig hilsen
Kristina H. Johannessen
Leder
Skottlands-turen fra den 20. til 24. september 2018 for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB), er nr. 6 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island, Brügge i Belgia og Gotland). Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære. Vi var 31 deltakere. Målet for årets medlemstur var altså Skottland med fly fra Bergen via Amsterdam til kulturhovedstaden Edinburgh. Navnet skal stamme fra Edvin, konge av Northumberland (616 – 633). Som by nevnes den i kilder fra ca. 1050-tallet. På 14- og 1500-tallet valgte Stuartene Edinburgh som sin residens-by. Universitetet i Edinburgh anno 1583 er kjent for sin berømte medisinske skole, og blant våre medlemmer var det derfor av stor interesse for deltaking på årets ekskursjon. Vi ble installert på et godt hotell sentralt i Gamlebyen – The Royal Mile – med gangavstand til severdigheter som kongeslottet Holyrood og park (fra Maria Stuarts tid), byens eldste katedral St. Giles, det gamle Parliaments Hus og the Castle, borgen på høyden, som vi alle fikk anledning til å besøke under oppholdet. Ankomstdagen ble avsluttet med felles middag på en ekte skotsk restaurant The Cellar Door hvor bl.a. Haggis og hjort fra det skotske høyland sto på menyen. En stemningsfull aften som avsluttes med allsang – skotske folketoner og så «Nystemten».
Fredag, den 21. september: Dagen benyttes i Edinburgh. Vi startet med besøk i det nyrenoverte Surgeons` Hall Museum som inneholder fantastiske samlinger som Wohl Pathology Museum, The Dental Collection og The History of Surgery Museum. Her henvises det til Surgeons’ Hall Museums
Vi fortsatte til fots til National Museum of Scotland som inneholder store nasjonale samlinger fra vitenskapens verden alt fra elektriske og tekniske nyvinninger innen ingeniørkunsten, romforskning, design og stilhistorie og arkeologiske funn. I et glassmonter var utstilt sirlig utskårne sjakkfigurer av hvalrosstenner fra 1100-tallet, funnet på Hebridene, men med opprinnelse fra Trondheim (The Lewis Chessmen). Et annet monter visste en serie med små kister med påkledde dukker i, funnet på Arthurs Seat, Edinburgh, i 1826 – et mysterium. Også her en avdeling av medisinsk interesse, se National Museum of Scotland
Etter en deilig lunsj som var forhåndsbestilt på National Museum of Scotland gikk vi videre til dagens siste post: University of Edinburghs eget Anatomy Museum. Anatomi har fra renessanse-tiden vært hjørnestenen i den medisinske utdannelsen i Skottland. Et eget gammelt «Anatomi-teater» befinner seg intakt i dette museum. Her har Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) studert medisin – operasjonslege, journalist og forfatter – skaper av detektiven Sherlock Holmes. Likeledes har den berømte engelske naturforsker og biolog Charles Robert Darwin (1809 – 1882) begynt på kirurgi-studiet her, slik hans far ville, en velstående lege, men medisinstudiet i Edinburgh ble kortvarig for sønnen som – etter sigende – følte en absolutt avsky for operasjoner og disseksjoner.
På universitetet ble vi tatt vel imot av sjefskonservator Malcom Macallum som ga oss en interessant omvisning i Anatomi-museet. En mengde skjeletter og glass med indre organer lagt i formalin er oppbevart, bl.a. skjelettet av seriemorderen William Burke, hengt i 1829. De han drepte, solgte han så til patologer som benyttet dem i undervisningens tjeneste, patolog Robert Knox kan nevnes i den forbindelse, se Anatomical Museum
I 1832 ble patologers tillatte kjøp av lik forbudt. Dermed opphørte også gravrøveriene av nye graver i Edinburgh – en lettelse for byens borgere. Vi avsluttet dagen med et besøk i et helt spesielt rom – hodeskallerommet, som ikke holdes åpent for publikum. Macallum ville gjerne vise oss denne eksklusive samlingen av hodeskaller fra 1700 og 1800-tallet fra hele verden – plassert i høye skap over 2 etasjer. Det gjorde godt å komme ut i frisk luft etter en dag viet i sin helhet til de unike samlinger av medisinsk-historiske gjenstander som på enestående vis er blitt tatt vare på gjennom flere hundrede år i Edinburgh. Aftenen til egen disposisjon, vi samlet oss i mindre grupper og fant forskjellige hyggelig steder å spise middag i nærheten av hotellet.
Lørdag, den 22. september : Ferden gikk denne dagen i nydelig vær med buss til Glasgow. Vi besøkte The Hunterian Collections ved universitetet i Glasgow grunnlagt 1451. Glasgow, Skottlands største industriby med sine skipsverft, ble i motsetning til Edinburgh kraftig bombet under 2. verdenskrig. Gamlebyen fra middelalderen ble nesten utslettet, men Glasgows katedral St. Mungo i tidlig gotikk fra 1150-tallet ble ikke ødelagt. Den store gravplassen (55.000 graver) like ved katedralen – Nekropolis – fra 1830-tallet er i likhet med katedralen også verd et besøk. Vi gjorde et kort opphold her på vår retur til Edinburgh. The Hunterian Collections har enestående medisinsk-historiske samlinger knyttet til Dr. William Hunter (1718-1783), se The Hunterian
Også broren var kirurg og kunstsamler John Hunter, hans samlinger befinner seg i The Royal College of Surgeons i London. Etter besøket i Hunterian Collections kjørte vi til Kelvingrove Art Gallery Baron William Thomson Kelvin (1824 – 1907) fysiker og allsidig vitenskapsmann tok bl.a. patent på bruk av elektrometeret (Amperes). The Kelvinhall er Glasgows fremste museum, her er utstilt det verdenskjente maleri av Salvador Dali «Kristus på Korset», ellers malerier av van Gogh, Claude Monet og andre berømte kunstnere.
Tilbake til hotellet ca. kl. 18.00, middag på egen hånd, og for noen av oss falt valget på en trivelig italiensk restaurant Vittoria i kort avstand fra vårt hotell.
Søndag, den 23.september: En nydelig dag, pent og klart høstvær på sightseeing-tur med buss i Edinburgh, vi besøkte deler av Gamlebyen: Holyrood Park, videre til den nye bydelen som på 1700- og 1800-tallet ble regulert med rette gater lik med norske byer under Christian den 4.
Vi tok en tur opp til Calton Hill med utsikt utover fjorden og i alle himmelretninger. Her finner vi den høye Nelsonsøylen, Observatoriet og en romersk søylerekke – ikke fullført bygg – reist like etter Napoleons-krigene. På bussturen fikk vi en interessant orientering av Jan Sommerfelt Pettersen hvorledes Den norske marine i utlendighet klarte å bygge opp en komplett sanitets- og helsetjeneste under 2. verdenskrig spesielt i Skottland. Videre til The Royal Botanic Garden med fine hageanlegg: kinesisk hage, klippe-hage og et anlegg med vekster fra det skotske høyland. Hyggelig med kaffe og scones ute i den vakre hagen. Til slutt tok bussen oss med tilbake til Gamlebyen The Royal Mile. Noen av oss ville gjerne se Rembrandt-utstillingen i Nasjonal Galleriet nede ved The Princes Street før siste post på dagens program: en tur i underverden like ved St. Giles katedralen – Mary Kings Close (oppkalt etter en kvinnelig handelsdrivende i dette sentrale strøket på 1600-tallet) – Close «smalt gateløp» hvor vi bega oss sammen med en «skuespiller»-guide 400 år tilbake i tiden til 1645. Det året en forferdelig byllepest rammet byen. Det viste seg at en behandling med saltvannsoppløsning og eddik på byllene hadde til en viss grad en helbredende virkning på pasientene. Vi fulgte gateløpet nedover, gikk inn i rom som viste hvorledes livet levdes den gang, når sykdom og pest herjet – en spennende sosialhistorisk reise tilbake i tiden i Edinburghs underjordiske verden, The Real Mary King’s Close
Festmiddag for deltakerne ble avholdt på det ærverdige hotell Indigo på restaurant Twenty Princess Street ved hovedgaten The Princes Street. Velsmakende meny, god stemning og taler – en trivelig festaften. Svein og Christopher ble takket for flott guiding, og Bjarne for god planlegging og tilrettelegging. Vi fikk en liten presentasjon hvor neste års ekskursjon muligens vil bli planlagt – til Montpellier i Syd-Frankrike.
Mandag, den 24. september hjemreisedagen – etter en meget interessant, innholdsrik og hyggelig tur. Takk til reise-komitéen: styremedlem i MHSB, mag. art og tidligere førstearkivar Christopher Harris, tidligere fung. kultursjef, filolog og språk-historiker Svein Schrøder Amundsen og leder i MHSB, apoteker Bjarne Thune, for deres planlegging av det flotte turprogrammet i Edinburgh og Glasgow og for en god og kunnskapsrik reiseledelse.
Takk for turen og samværet!
Medisinsk-historisk Selskap i Bergen
Agnethe Harbitz
Hvert år gjennomføres en medisinsk-historisk tur som et samarbeidsprosjekt mellom våre to foreninger. I år står Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen for gjennomføringen.
INVITASJON
Styret i Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen i samarbeid med styret i Det medisinske selskap i Bergen, har gleden av å invitere sine medlemmer, med ledsagere, til Fellestur til Edinburgh og Glasgow, 20. - 24. september 2018.
Begge byene har vært sentrale utdanningssteder for bl.a. medisinere i flere hundre år, og noen av verdens fremste leger bodde og fikk utdannelse i disse byene. I dag har byene flere store medisinsk-historiske samlinger så vel som andre museer, kunstgallerier og steder av interesse. Vi legger opp til en tur med litt fritid også, for egne aktiviteter og litt shopping.
Vi har ennå ikke et detaljert program klart, men fly, reisetider, transport og hotell er på plass. Edinburgh er den dyreste byen å besøke i Storbritannia nest etter London, og er svært populær. Antall hoteller som kan ta en gruppe på 30 er begrenset, men vi har fått plass på et, etter forholdene, rimelig hotell som ligger sentralt i byen og i gangavstand til flere av stedene vi skal besøke. Det er svært kort vei til hovedgaten og slottet i den gamle bydelen.
Torsdag 20. september. Vi reiser med KLM via Amsterdam til Edinburgh (den beste ruten siden det ikke er direkte fly). Avreise fra Bergen kl. 10.40. Ankomst Edinburgh om ettermiddagen, transfer til hotellet, og tid til en felles spasertur før middag.
Fredag 21. september. Dagen benyttes i Edinburgh. Vi begynner i nyrenoverte Surgeons’ Hall Museums, eiet av The Royal College of Surgeons i Edinburgh (etablert i 1505). Museet inneholder fantastiske samlinger som Wohl Pathology Museum, The Dental Collection og The History ofSurgery Museum. Selve bygningen er fra 1832 og er blant Skottlands eldste museer. Ellers besøker vi universitetet i Edinburgh med Edinburghs anatomimuseum som illustrerer 300 år med anatomiundervisning i Edinburgh, og som inneholder en del unike og overaskende gjenstander.
Vi har planer om andre besøk i Edinburgh før oppfriskning på hotellet og en fellesmiddag.
Lørdag 22.september. Dagstur med buss til Glasgow. Vi besøker The Hunterian Collections ved Universitetet i Glasgow. Disse er enestående medisinske, historiske samlinger knyttet til Dr. William Hunter (1718-1783) og med mange godbiter. Alle som var på turen til London vil huske omvisningen i samlingen til broren John Hunter i The Royal College of Surgeons. The Hunterian har også en stor kunstsamling med bl. a en stor samling kunst av amerikaneren James McNeil Whistler og en del Rembrandt. Vi kan ikke besøke Glasgow uten å se kunst/arkitektur av Charles Rennie Mackintosh, en av verdens fremste kunstnere fra begynnelsen på 1900-tallet. Hunterian har Glasgows største samling av kunst og gjenstander fra Mackintosh.
Vi skal innom Kelvingrove Art Gallery, Glasgows fremste museum og galleri som har noe for alle. Her er bl.a. Salvador Dalis «Kristus på korset» som er valgt til Skottlands favorittmaleri. Maleriet har vært på utlån, men skal være tilbake i Glasgow i september.
Alle disse steder har gode muligheter for lunsj. Bussen tar oss på en tur i Glasgow før vi returnerer til Edinburgh. Felles middag.
Søndag 23.september. Dagen i Edinburgh med en uvanlig tur i underverden (!), en guidet busstur for de som ønsker det og muligheten å besøke The Royal Botanical Gardens. Hvis ikke vi rekker det på fredag kan vi besøke det nylig ombygde National Museum of Scotland som har bl.a. flere interessante objekt knyttet til medisinsk historie. Kanskje en festmiddag – i alle fall en middag.
Mandag 24.september. Siste dagen med utsjekking fra hotellet og fritid for egen aktivitet (kanskje shopping eller sightseeing) før bussen tar oss til flyplassen om ettermiddagen.
Christopher Harris, styremedlem MHSB og turarrangør.
Kostnader pr. person:
Flyreise KLM: kr. 3642
Hotell, IBIS South Bridge Street, 4 netter med frukost: kr. 3760 pr. person i dobbeltrom, enkeltrom kr. 7040.
Kostnader til busstransport frå og til flyplassen i Edinburgh: kr.3360/30 = 112 pr. person.
Bussen vi disponerer til dagen i Glasgow vil koste oss: kr.7890/30 = 263 for kvar, med 30 påmelde.
Reisebyrået tek kr. 350 i formidlingshonorar pr. person
Dermed er vi så langt komne opp i ein sum på kr. 8127 pr. person i dobbeltrom.
Dette er berre kr. 1270 meir enn for tilsvarande tenester i Brugge/Ghent i 2016, sjølv om kronekursen no er mykje dårlegare enn for to år sidan og Edinburgh ein mykje dyrare by å opphalda seg i.
Utgifter til fellesmåltid og inngangsbilletter er så langt ikkje kjende.
Det er kun 30 plassar tilgjengeleg.
Påmelding til Bjarne Thune: bjarnethune@gmail.com, eventuelt på mobil 916 09 208 før fredag 9. februar. Det er sikkert litt lurt å vera tidleg ute!
Ved overteikning blir det tatt omsyn til påmeldingsdato.
Vi får nok ein kort frist for innbetaling av 30% depositum, men det problemet får vi ta når kravet dukkar opp.
Så ser vi fram til ein innhaldsrik og interessant medisinsk-historisk tur, men mest av alt, ei hyggeleg og sosial gruppereise, til Edinburgh og Glasgow!
Med beste helsing for styra
Bjarne G. Thune, leiar MHSB
REISEBREV:
Gotlands-turen fra den 17. til 21. august 2017for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB), er nr. 5 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island og Brügge i Belgia). Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære, og gode tilbakemeldinger fra deltakerne (ca. 30 på hver tur) viser at turene har svart til forventningene.
Målet for årets medlemstur var altså Gotland med fly fra Bergen via Stockholm til middelalder- og hansabyen Visby, Värdensarvstaden. Dagen etter ankomst,
Fredag, den 18.: Heldagstur til den sørlige delen av Gotland - helt til sydspissen av øyen med vid utsikt ut over et blått og rolig hav, stedet kjent for spesielle klintformasjoner, bl.a. «Hoburgsgubben». Gotlendingene tar godt vare på sine middelalder-kirker, som vi så flere av på veien bl.a. Vamblingbo krk. en av de største kirkene på Gotland og er fra 1350 tallet, den erstattet en tidligere romansk kirke. På nordre vegg i kirken er det avdekket frescoer fra 1250 tallet.
Lørdag, den 19. : Oppdagelsestur i Gamlebyen Visby hvor vi fikk omvisning av en meget kyndig guide, Gunnar Bäck. Første besøk var i Gotlands Fornsal (museum), vi fikk se montre med godt bevarte skjeletter fra 600 – 800 tallet, funnet i utstyrte kvinnegraver på Gotland. Spillingsskatten fikk vi også se, den regnes for å være verdens største sølvskatt fra Vikingetiden, oppdaget i 1999 i en åker tilhørende gården Spilling nordvest på Gotland. Muséet har en betydelig samling av ornamenterte og vel dokumenterte runestener som særlig beskriver krigeres deltakelse på vikingetokter.
Fulgte videre med Gunnar Bäck til den vakre Botaniske hagen og i utkanten ble vist ruiner av St. Olof-kirken, reist over vår helgenkonge Olav, og ruinene av en annen tidlig middelalder rundkirke Helge And. Domkirken St. Maria innviet i 1225, er en av Sveriges nydeligste bygningsverk. En liten spasertur fra domkirken kom vi til Gamlebyens torv omgitt av trange gater og middelalderhus med restauranter, butikker og et yrende folkeliv. Gamlebyen Visby har vært sterkt befestet, omkranset av bymur fra 1300 – 1400 tallet forsynt med mange forsvarstårn og porter - de er vakkert opplyst når kvelden faller på. Festmiddag for deltakerne om lørdagen ble avholdt i det ærverdige «Värdshuset Lindgården» i Gamlebyen. Velsmakende meny, god stemning, taler og sang, fremførelse av Wennerbergs Gluntarna (det kunstneriske innslag var ved representanter fra DMSB og MHSB) - en trivelig festaften.
Søndag, den 20.: Med buss nordover på Gotland med ferge over til Fårø. Første stopp var Kolerakirkegården, deretter Fårø kirke og kirkegården hvor Ingmar Bergman er gravlagt. Videre tur ut mot kysten i nord til de helt spesielle kalkstensstrendene, Rauk-området, der naturskapte kalkstensskulpturer står og skuer utover havet. På retur et stopp på en liten høyde utenfor bymuren ved det eldgamle retterstedet. Valdemarskorset står samme sted, reist til minne over de gotlendinger som falt i slaget «for de Danske sværd» i 1361. Valdemar Atterdag beseiret den gotlandske bondehæren og inntok Visby, og Gotland erkjente dansk overherredømme og forble dansk i nær 300 år.
Mandag, den 21. hjemreisedagen - etter en meget interessant, innholdsrik og hyggelig tur.
Takk til reisekomitéen: Kristina H. Johannessen, Bjarte Askeland, Lorentz M. Irgens og Svein Ødegaard for et allsidig og flott turprogram.
Gotland ble et spennende møte mellom «hav och land, nutid och dåtid».
Takk for turen.
Medisinsk-historisk Selskap i Bergen
Agnethe Harbitz
Styret i Det medisinske selskap i Bergen, i samarbeid med styret i Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen, har gleden av å invitere sine medlemmer, med ledsagere, til
HØSTENS VAKRESTE EVENTYR
tur til Gotland – 17. – 21. August 2017
Reise: Avreise med SAS fra Bergen, via Stockholm, til Visby torsdag 17. august 2017, med avgang kl. 10.35 og ankomst Visby kl. 15.40. Retur fra Visby, via Stockholm, til Bergen, mandag 21. august, med avgang kl. 09.30 og ankomst Bergen kl. 14.00.
Hotellopphold: Det er bestilt opphold for deltakerne på Scandic Visby.
Foreløpig program:
Kostnader, ca. priser, pr. person:
Påmelding:
Det er kun 30 plasser tilgjengelig. Påmelding til Bjarte Askeland på: bas@bbb.no alternativt pr telefon 41028000, innen 31. januar. Ved overtegning vil det bli prioritert etter tidspunkt for påmelding. Depositum, kr. 4.000,- bes innbetalt til DMSB sin konto i DnB: 1204.47.78287, innen 1. april 2017. Endelig oppgjør blir innkrevet primo juli.
Detaljert program vil bli kunngjort på et senere tidspunkt.
For styrene,
med vennlig hilsen
Bjarte Askeland, leder DMSB Bjarne G. Thune, leder MHSB
Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen og DMSB inviterer til MEDISINSK-HISTORISK TUR TIL BRUGGE OG GHENT
MHSB og DMSB arrangerer ekskursjon til middelalderbyene Brugge og Ghent i Belgia, i tidsrommet 15. til 19. september 2016.
Program:
Torsdag 15.09.16 - avreise Bergen – Brugge via Kastrup og Brussel, med flyavgang frå Flesland kl. 09.50. Busstur Brussel – Brugge ca. 1,5 time.
Torsdag 15.09 – måndag 19.09 - diverse program i Brugge og Ghent.
Måndag 19.09.16 - avreise Brugge – Bergen via Brussel og Kastrup.
Busstur Brugge – Brussel ca. 1,5 time. Flyavgang frå Brussel kl. 17.30
Prisoversikt per person:
Fly med SAS: 2.730 NOK (tur/retur)
Busstransfer: 340 NOK (buss tur/retur)
Martin’s(DBL): 3.190 NOK (per person for heile perioden)
Dagstur Ghent: 247 NOK (buss tur/retur)
Honorar Via: 350 NOK (gebyr turoperatør)
Totalt : 6.857 NOK
Pris Martin´s Hotel, enkeltrom/natt: 1485, dvs. 5940 for 4 netter.
Pris dobbeltrom/natt: 1595, dvs. per person 1595 x 4/2 = 3190
Utgiftene dekkar reise og opphald inkludert frukost.
I tillegg kjem utgifter til mat og inngangsbillettar i Brugge/Ghent.
Detaljert program er under utarbeiding og vil bli kunngjort seinare.
Påmelding innan 2.jan. 2016 til Bjarne G. Thune / 916 09 208 bjarnethune@gmail.com/ Nubbebakken 14, 5022 Bergen.
Ekskursjonen vert arranger med maksimum 35 deltakarar.
NB! Ved fullteikning vil det bli prioritert etter påmeldingsdato.
Med dei beste helsingar frå MHSB og DMSB
Bjarne G. Thune og Bjarte Askeland
Fra 12. til 16. august 2015 avholdes "The 25 Nordic Medical History Congress" på Reykjavik, Island. Denne konferansen arrangeres i ulike nordiske byer og Bergen var vertskap i 1989 og i 2009. Det medisinske selskap i Bergen, i samarbeid med Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen, arrangerer en fellesreise til denne kongressen og i alt 23 heldige deltakere ser fram mot en fin opplevelse.
Les mer om konferansen her:
Programmet er som følger:
Onsdag 12. august
13.00 Avreise fra Flesland med Icelandair FI 326 med ankomst Keflavik, Reykjavik kl. 15.25, transfer fra flyplassen til hotellet, Natura Hotel i Reykjavik sentrum, er bestilt
18.15 Buss fra Natura Hotel til "Læknaminjasafnið" der det blir mottagelse
20.00 Retur til hotellet med buss
Torsdag 13. august
09.00 Opening Ceremony
Forelesninger og presentasjoner på konferansehotellet hele dagen
16.45 Buss fra Natura Hotel til Reykjavik City Hall - Get Together Party - retur på egen hånd
Fredag 14. august
Utflukt til Vestmannaeyar
07.30 Avreise fra hotellet med buss til Landeyarhafn
10.00 Ferge til Vestmannaeyar
11.00 Kongresspresentasjoner
13.00 Lunch
14.00 Kongresspresentasjoner
15.00 Exhibition tour
16.00 Busstur på øyen
18.00 Middag
20.00 Retur med ferge og buss til hotellet
Lørdag 15. august
Forelesninger og presentasjoner på konferansehotellet
Om kvelden avholdes Gala Dinner
Søndag 16. august
Fellesutflukt: Ekskursjon til Tingvellir
Mandag 17. august
11.20 Avreise fra Keflavik med Norwegian med ankomst Flesland kl. 15.40, transfer fra hotellet til Keflavik er bestilt
BETALING:
Flybilletter og transfer er bestilt for alle unntatt for 2 deltakere som ønsker andre flyavganger. Opplysninger
om betaling er sendt alle deltakere.
Med vennlig hilsen
Lorentz
Påmeldingen til denne turen er avsluttet og til sammen deltar 38 heldige deltakere.
De siste nyheter om turen og det endelige programmet kan leses nedenfor.
Detaljprogramet for oppholdet i Litauen er utarbeidet i samarbeid med professor Vytautas Basys som er vår vert i Vilnius.
1. sep, 2014
Siste nytt og program for turen til Vilnius
Her kommer (forhåpentligvis) siste nyhetsbrev med program for turen.
Som nevnt tidligere hadde vi satt grensen på 30 deltakere. På grunn av stor interesse har vi maktet å øke antallet slik at vi nå blir 38 deltakere!
Vi har arbeidet mye med programopplegget og har planlagt en rekke interessante felles aktiviteter, men også tatt hensyn til behov for rekreasjon og/eller til eventuelle ønsker om egne individuelle aktiviteter. Programmet er på engelsk av hensyn til koordinering med vårt vertskap i Vilnius og er lagt opp slik at noen måltider er felles og bestilt på forhånd («Joint») mens andre ordnes av deltakerne individuelt («On one’s own»). Kun banketten og lunsjen i Kaunas er tatt med i nedenstående utgifter, de øvrige måltider betales av deltakerne der og da. Prisnivået er meget behagelig! Utgiftene i Vilnius er beregnet etter beste evne og vil forhåpentligvis dekke de reelle utgiftene slik at det ikke blir behov for noen etterregning. Prisnivået er lavt. Pris for lunsj er 7-8 Euro. Lokal valuta er 1 Litas = 2,50 NOK. Minibanker finnes over alt og kredittkort kan benyttes.
Programme
Thursday September 11th
09:55 – Departure from Bergen (SK2865 via Copenhagen)
NB Vær ute I god tid på grunn av fellesreisen: SENESTE FREMMØTE KL 08:00
15:40 – Arrival in Vilnius (SK 1742) Guided transfer through Vilnius to Hotel Neringa (****): Arrival 17:30
19:00 –Joint dinner at nearby restaurant.
Friday September 12th
09:00 – Sightseeing by bus.
11:00 – Excursion Grand Duke Palace
13:00 –Joint lunch
14:00 – Excursion University including Library and Museum
19:00 – Concert
21:00 - Dinner on one’s own.
Saturday September 13th
08:30 – Departure by bus to Kaunas.
10:15 – 11:45 – Lithuanian Medicine and Pharmacy Museum.
12:00 – 13:00 – M. K. Ciulionis National Museum of Art.
13:15 – 14:45 – Joint lunch in Kaunas; old town.
14:45 – Departure by bus.
15:10 – 16:10 – Pazaislis Maonastery.
16:20 – Departure by bus.
18:00 – Back in Vilnius.
19:00-… - Dinner on one’s own.
Sunday September 14th
09:00 – Excursion to Trakai, departure by bus from Hotel Neringa
13:00 – Joint lunch.
14:00 – Churches in Vilnius, guided tour on foot
19:00 – Excursion banquet (Dress code – Jacket and tie)
Monday 15 September.
09:00 – Transfer to airport
11:50 – Departure (SK 745) via Copenhagen
15:25 –Arrival in Bergen (SK 2868)
7. jun, 2014
Kjære Vilniusfarere
På møtet i går i MHSB ble det klart at en del av turdeltakerne ikke hadde mottatt rundskriv nr 2. Dere mottar dette for så vidt post festum hva angår bestilling av konsertbilletter, fordi de allerede er kjøpt og betalt ettersom jeg ikke hadde fått noen svar som indikerte at man ikke ønsket å delta sist mandag. Prisen, ca kr 100,-, er jo overkommelig for en konsert av dette slag skulle jeg tro, men dersom noen, uansett grunn, ikke skulle ønske å overvære konserten vil jeg be om å bli underrettet snarest.
Beklager at ikke alle fikk denne mailen i forrige uke; håper at det går bedre denne gangen!
Ellers begynner programmet å ta form i grove trekk:
Fredag blir museumsdag i Vilnius som vi avslutter med en sightseeing per buss. Konsert om aftenen.
Lørdag reiser vi med buss til universitetsbyen Kaunas med eget program der.
Søndag blir kirkedag; Vilnius er berømt for sine tallrike fine kirker. Dagen avsluttes med festbankett.
Mandag før avreise er til fri avbenyttelse.
Med vennlig hilsen
Lorentz M Irgens
7. jun, 2014
Rundskriv nr. 2.
Kjære Vilniusfarere,
Vi blir nå totalt 39 deltakere, hvorav 2 slutter seg til med fly fra Oslo.
Nå begynner detaljene å falle på plass for programmet . Jeg antar at alle vil delta på det meste, men ett arrangement er det mulig at noen ikke ønsker å delta i:
Fredag 12/9 kl 19:00: Vilnius Symphony Orchestra
- D. Sjostakovitsj: Fiolinkonsert no. 1 i a moll. Solist: Vadim Repin; en internasjonal toppkunstner.
- A. Bruckner: Symfoni no.7.
Rabattert pris ca 100 NOK pr billett.
Bestillingen må bekreftes innen kort tid. Dersom noen IKKE ØNSKER Å DELTA, vil jeg be om å bli underrettet snarest og senest mandag 2/6. Hvis jeg ikke får slik underretning innen fristen, opprettholdes bestillingen. Med den meget lave prisen antar jeg at denne fremgangsmåten er uproblematisk.
Ytterligere detaljer om program samt om restbetaling kommer senere.
For Reisekomiteen
Med vennlig hilsen
Lorentz M Irgens